Beskedet om Trump åtalas eller inte kommer tidigast på torsdag – uppgifter: expresidenten vill göra eventuellt gripande till spektakel

JF
Analysis
Josefin Flemmich
Mar 22
Yle
Yle

Beskedet om ifall Donald Trump ska åtalas eller inte låter vänta på sig. Inför beskedet uppger personer nära expresidenten att Trump vill göra ett eventuellt gripande till ett spektakel.

Kravallstängsel har lagts upp och polisen har gått i beredskapsläge. New York har hållit andan i väntan på ett eventuellt åtal mot Trump.

Dramat fick sin början när Trump under helgen själv uppgav att han kommer att gripas på tisdag, alltså den 21 mars. Något gripande har det ändå inte synts röken av ännu under onsdagskvällen.

I dag, på onsdag, väntades den jury som behandlar fallet samlas och gå igenom bevisning, men sessionen ställdes in . Någon orsak har inte angetts.

Fallet gäller en potentiellt olaglig utbetalning till porrskådespelaren Stormy Daniels.

Tidningen New York Times rapporterar att juryn nästa gång kan tänkas sammanträda på torsdag. Enligt tidningens källor kommer juryn att höra åtminstone ännu ett vittne.

Det är ändå möjligt att juryn först sammanträder nästa vecka, enligt nyhetsbyrån AFP.

Med andra ord väntas ett besked antingen på torsdag eller nästa vecka.

Trump vill ledas iväg i handfängsel

Ifall åtal verkligen väcks blir Trump den första presidenten att åtalas i USA:s historia.

Det skulle sannolikt skicka chockvågor genom valkampanjen 2024, en kampanj Trump satsar hårt på i försök att bli återvald.

Ifall Trump åtalas måste han resa till domstolen på nedre Manhattan i New York för att fotograferas och lämna sitt fingeravtryck.

Källor nära expresidenten uppger för New York Times att han önskar att det hela i sådana fall ska göras offentligt, framför tv-kameror och publik.

Han ska också ha sagt att han önskar föras bort i handfängsel för att göra det hela till ett spektakel ifall det går så, rapporterar Guardian .

Enligt källor till tidningarna är Trump rädd för att se svag ut, eller att verka som en ”loser” ifall ett eventuellt gripande sker under specialarrangemang bortom offentligheten.

Ett åtal eller en fällande dom hindrar inte Trumps presidentambitioner. Kraven för att bli president är att vara minst 35 år gammal, att man varit amerikansk medborgare sedan födseln och att man levt i USA i minst 14 år.

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link