EU ryter till efter brittisk soloåkning: Undergräver förtroendet för nordirländskt fredsavtal

EU hotar att dra Storbritannien inför rätta på grund av brott mot det så kallade Nordirlandsprotokollet. Storbritannien meddelade i början av mars att man ensidigt förlänger den övergångsperiod som gäller för handeln mellan Storbritannien och Nordirland.

Bryssel

Nordirlandsprotokollet syftar till att trygga en öppen gräns och en fortsatt fredlig utveckling i Irland och Nordirland.

För att undvika fysiska gränskontroller på ön Irland fortsätter Nordirland som hör till Storbritannien att utgöra en del av EU:s inre marknad för varor.

Det här innebär i sin tur att varor som transporteras från Storbritannien till Nordirland måste kontrolleras.

För att ge de brittiska företagen tid att förbereda sig på förändringen enades EU och Storbritannien om en övergångsperiod som löper ut i slutet av mars.

I början av månaden meddelade den brittiska regeringen ändå att man förlänger övergångsperioden. EU betraktar beslutet som ett brott mot utträdesavtalet.

Ensidiga åtgärder tär på förtroendet

I dag meddelade EU-kommissionen att man inleder ett överträdelseförfarande mot Storbritannien på grund av landets hantering av Nordirlandsfrågan.

- Protokollet för Irland och Nordirland är det enda sättet för oss att värna om långfredagsavtalet och att bevara fred och stabilitet, samtidigt som vi undviker att en hård gräns uppstår på Irland och värnar om EU:s inre marknad, kommentar EU-kommissionären i ett pressmeddelande

Šefčovič representerar EU i den gemensamma kommitté som ska följa upp hur utträdesavtalet och handels- och samarbetsavtalet med Storbritannien tillämpas.

- EU och Storbritannien enades om protokollet tillsammans. Vi har också förbundit oss vid att tillämpa det tillsammans. Ensidiga handlingar och kränkningar av internationell lag från Storbritanniens sida motverkar det här syftet och undergräver förtroendet mellan oss, fortsätter Šefčovič.

Storbritannien tillbakavisar kritiken

Storbritannien tillbakavisar EU:s beskyllningar om överträdelser …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Sign up and get a free pass to try out the full app.
Signing up is free, and you can read the free stuff without a subscription!

Get Paperini

The new way to read your news.
Latest news, analysis, feature and more from more than 30 publications.
Available in Finland.
Download on Google Play