Svea hovrätt: Livstid för huvudmisstänkte ”spionbrodern”

KJ
Report
Katja Johansson
May 25
Yle
Yle

Hovrätten höll fast vid tingsrättens livstidsdom för den huvudmisstänkte i fallet med de två så kallade spionbröderna i Sverige. Fallet har beskrivits som det allvarligaste någonsin i Sverige.

Kontanter som göms i skolådor eller läggs ut på vardagliga inköp som dammsugare och hämtmat till familjen. Sådana ingredienser är delar i den smått osannolika historien om de två så kallade spionbröderna, som sannolikt nådde sin juridiska slutpunkt på torsdagen vid Svea hovrätt.

Den iranskbördiga Peyman Kia dömdes till livstids fängelse för att ha lämnat ut hemliga uppgifter till ryska underrättelsetjänsten GRU.

Hovrätten fastställde alltså tingsrättens tidigare dom mot Peyman Kia.

– Det är fråga om utomordentligt allvarlig brottslighet. Av det skälet menar vi att någon annan påföljd än livstids fängelse för den äldre brodern inte kunde komma i fråga, säger chefsåklagare Per Lindqvist.

Domen meddelades en vecka senare än planerat, efter att Peyman Kias lillebror Payam Kia i sista stund drog tillbaka sin överklagan till hovrätten och nöjde sig med tingsrättens dom mot honom.

Den yngre brodern Kia fick nio år och tio månaders fängelse i tingsrätten.

Nu var det alltså bara den äldre och huvudmisstänkte brodern Peyman som fick sin hovrättsdom. Tingsrätten hade dömt honom till livstids fängelse för grovt spioneri.

I tingsrätten förnekade bröderna att det gjort sig skyldiga till brott men under hovrättsbehandlingen erkände den huvudmisstänkte äldre brodern sin skuld delvis.

Enligt Peyman Kia lämnade han påhittade uppgifter till den ryska underrättelsetjänsten och motivet ska ha varit pengar.

Jobbade inom säkerhetsapparaten

Fallet har beskrivit som det allvarligaste i svensk spionhistoria.

Den huvudmisstänkte har en bakgrund inom både Säkerhetspolisen och Försvarsmakten i Sverige. Han arbetade vid Säpo och Must, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten åren 2007-2015.

Eftersom mycket av rättegångsmaterialet är hemligstämplat är det svårt att veta exakt vad bröderna tillsammans överlämnade till Ryssland.

Av den äldre broderns anställningar och de hårda domarna kan man ändå dra slutsatsen att det rör sig om material som på allvar kan skada Sverige.

Peyman Kia ska ha skaffat omkring 90 dokument och den yngre brodern Payam ska ha haft att göra med 65 av dokumenten.

Enligt rätten ska hälften av de här dokumenten faktiskt ha sålts till GRU.

Det hela ska ha gått till så att den äldre brodern fotograferade hemliga dokument som han sedan flyttade över till en privat dator.

Lillebrodern ska ha agerat kontaktlänk till ryssarna och haft hand om själva transaktionerna.

Stora kontantsummor, skumma förklaringar

Det var hösten 2021 som den äldre brodern greps vid ett tillslag.

I husrannsakan hittades krypteringsprogram och spår av externa lagringsenheter vid datorn. Rätten trodde inte på Payman Kias förklaringar om att han behövt krypteringen för att skydda privata filer.

Annat som väckte myndigheternas misstankar var de stora …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link