"Vi snabbar på nu när vi har grönt ljus från USA" – utbildningen av ukrainska F16-piloter tar ett steg framåt

MN
Report
Mette Nordström
May 23
Yle
Yle

EU-länderna har redan levererat en större mängd ammunition än väntat till Ukraina, säger utrikesrepresentanten Josep Borrell. Och flera europeiska länder samlas nu i en koalition för att se till att Ukraina på sikt får pilotutbildning och F-16 jaktplan.

Ammunitionsfrågan låg högt på agendan när EU:s försvarsministrar under tisdagen samlades till ett nytt möte om militärhjälpen till Ukraina.

Men man kunde inte heller ducka för frågor om jaktplansleveranser, och på det området är Nederländerna i framkant.

– Jag är mycket nöjd över att vi i fredags fick grönt ljus från Washington DC för att utbilda ukrainska piloter för F16-stridsflygen. Det betyder att vi kan fortsätta och slutföra de planer vi har med Danmark och andra allierade för att starta den här utbildningen, sa den nederländska försvarsministern Kajsa Ollongren.

En europeisk allians för jaktplansfrågan

Nederländerna och Danmark får för tillfället sällskap av Belgien och Storbritannien i den koalition som ska se till att Ukraina får jaktplanen.

Ollongren betonade ändå att det enbart handlar om utbildning, och att det amerikanska beskedet snabbar på tidtabellen.

Några egentliga leveranser av stridsflygen är det inte fråga om i det här skedet, trots att till exempel Nederländerna är på väg att byta ut sina F-16 jaktplan mot de nyare F-35 planen.

Polen uppges redan ha inlett pilotutbildningen, och från tyskt håll kommer det signaler om att man likaså kan stödja den nybildade alliansen.

– Men det kan inte vara så betydande eftersom vi inte har F-16-plan själv och därför inte kan hjälpa så mycket med träningen, sa Tysklands försvarsminister Boris Pistorius.

Nato och EU fördjupar samarbetet

Natochefen Jens Stoltenberg gästade försvarsministermötet för att dryfta ett djupare samarbete, och påminde vid sin ankomst om att den västliga militärpakten har diskuterat ammunitionsfrågan sedan i höstas.

Det är extremt viktigt att öka den produktionen, konstaterade han och poängterade att man också behöver se över det som redan har levererats till Ukraina.

– Det är förstås viktigt att diskutera nya jaktplan, stridsvagnar, och luftvärn. Men det är kanske ännu viktigare att alla system som redan finns i Ukraina fungerar som de ska, menade Stoltenberg och nämnde behovet av ammunition, bränsle och reservdelar.

Större leveranser än tidigare uppgifter

Beträffande ammunition kunde EU:s utrikesrepresentant Josep …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link