Armenien och Azerbajdzjan anklagar varandra för att ha brutit mot vapenvilan

SS
Report
Sara Silvennoinen
Oct 17, 2020
Yle
Yle

En talesperson till Armeniens försvarsminister anklagar Azerbajdzjan för att ha avbrutit den humanitära vapenvila man kommit överens om. Azerbajdzjan besvarade anklagelserna genom att säga att Armenien också brutit mot vapenvilan.

Vapenvilan inleddes vid midnatt lokaltid, men ska ha avbrutits redan efter fyra minuter.

– Fienden sköt artillerigranater mot norr från klockan 00:04 till 02:45 och sköt raketer mot söder från klockan 02:20 till 02:45, skriver Shushan Stepanyan som är försvarsministers talesperson i Armenien.

Azerbajdzjan beskyllde på söndagsmorgonen Armenien för att ha avbrutit vapenvilan.

Inte första vapenvilan som brutits

Senast en vecka sedan uppgavs länderna ha nått en överenskommelse om vapenvila i konflikten gällande den armeniska enklaven Nagorno-Karabach, men redan under samma dag anklagade parterna varandra för brott mot avtalet.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov, som deltog i förhandlingarna om vapenvila under förra helgen, var i kontakt med bägge parter och uppmanade länderna att “strikt följa” avtalet om eldupphör den här gången.

Fredsprocessen som pågår i konflikten leds av den så kallade Minskgruppen inom Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa OSSE. I gruppen ingår bland annat Ryssland, Frankrike och USA.

En blodig konflikt

Den gamla konflikten om Nagorno-Karabach blossade upp på nytt den 27 september. Striderna som pågått i flera veckor har …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link