Historialliset sopimukset allekirjoitettiin Valkoisessa talossa: Israel solmi suhteet Bahrainin ja Arabiemiraattien kanssa

MM
Report
Markus Myllyoja
Sep 15, 2020
Yle
Yle

Presidentti Donald Trumpin mukaan lisää vastaavia on tulossa muiden arabimaiden kanssa.

Israel on allekirjoittanut sopimukset diplomaattisuhteiden solmimisesta Yhdistyneiden arabiemiraattien ja Bahrainin kanssa. Maat tapasivat tiistaina Washingtonissa presidentti Donald Trumpin isännöimänä. Sopuun päästiin Yhdysvaltojen välityksellä.

Israelia edusti pääministeri Benjamin Netanjahu, Arabiemiraatteja ulkoministeri Abdullah bin Zayed ja Bahrainia ulkoministeri Abdulatif al-Zayani.

Aivan mutkitta kolmena erikielisenä kappaleena laadittujen sopimusten allekirjoitus ei sujunut, vaan ministerit joutuivat hetken miettimään, kenen nimi tulee mihinkin kohtaan.

Maiden kahdenvälisten sopimusten lisäksi kaikki allekirjoittivat Abraham-sopimukseksi kutsutun asiakirjan. Abrahamia pidetään sekä kristinuskon, juutalaisuuden että islamin yhteisenä patriarkkana.

Israelilla sopimuksia vasta neljän arabimaan kanssa

Kyse on historiallisista sopimuksista, sillä aiemmin kumpikaan arabimaista ei ole tunnustanut Israelin valtiota. Palestiinalaisia tukevat arabimaat ovat perinteisesti suhtautuneet vihamielisesti Israeliin.

Israel on ollut tähän asti väleissä vain kahden arabimaan kanssa. Israel solmi Egyptin kanssa rauhansopimuksen vuonna 1979 ja Jordanian kanssa vuonna 1994.

Netanjahu kuvaili puheessaan uusia sopimuksia toivon ja rauhan siunaukseksi viikonvaihteessa koittavalle juutalaiselle uudellevuodelle. Bin Zayed puolestaan kiitti Netanjahua siitä, että tämä oli “lakannut liittämästä palestiinalaisten maita” Israeliin.

Kaikki kiittivät myös vuolaasti presidentti Trumpia ja tämän hallintoa.

Lue myös: Tutkija pitää Israelin ja Arabiemiraattien päätöstä solmia diplomaattisuhteet historiallisena – viisi kysymystä sopimuksen merkityksestä 14.8.2020

Merkittävä saavutus sopimusten kätilöinti onkin presidentti Trumpille, jonka mahdollisesta toisesta kaudesta presidenttinä äänestetään vain 1,5 kuukauden päästä.

Trump sanoi tiistaina, että vastaavanlaisia sopimuksia on vireillä “viiden–kuuden maan kanssa”. Erityisesti …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link