Historiskt avtal undertecknades i Vita huset: Bahrain och Förenade Arabemiraten har nu upprättat diplomatiska relationer med Israel

SM
Report
Saga Mannila
Sep 15, 2020
Yle
Yle

Israel har undertecknat avtal om att upprätta diplomatrelationer med Förenade Arabemiraten och med Bahrain. Besluten om att normalisera relationerna har fattats redan tidigare, men avtalen undertecknades formellt på tisdagen i Washington.

USA:s president Donald Trump stod värd för ceremonin eftersom fredsavtalen nåddes med USA som medlare.

Israels representant på plats var premiärministern Benjamin Netanyahu, utrikesminister Abdullah bin Zayed representerade Förenade Arabemiraten och Bahrains representant på plats var utrikesminister Abdulatif al-Zayani.

Fyra arabländer har nått avtal med Israel

I flera decennier har majoriteten av arabländerna bojkottat Israel och hållit fast vid att man kan upprätta diplomatiska relationer först efter att konflikten mellan Israel och palestinierna har lösts.

Efter Bahrains och Förenade Arabemiratens avtal har nu sammanlagt fyra arabländer nått ett avtal med Israel. Israel upprättade diplomatiska relationer med Egypten år 1979 och med Jordanien år 1994.

När Trump träffade Netanyahu i Ovala rummet tidigare på tisdagen sa Trump att fler länder väntas nå avtal med Israel.

– Vi kommer att ha minst fem eller sex länder som följer efter, sa Trump enligt nyhetsbyrån Reuters.

Trump nämnde ändå inte mer specifikt vilka länder hans uttalande gäller. Presidenten sa också att de tre länderna i Mellanöstern kommer att “jobba tillsammans som vänner”.

– Vi är här den här eftermiddagen för att förändra historiens gång, sa Trump.

Protester i Gaza, Nablus och Hebron

Avtalen kan ses som en viktig diplomatisk vinst för Trump. Att Israel, …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link