Landsomfattande protester efter beskedet: Inget åtal för dödsskotten mot Breonna Taylor – en polis åtalas för åsamkande av fara

JF
Report
Josefin Flemmich
Sep 24, 2020
Yle
Yle

I mars sköts den 26-åriga afroamerikanen Breonna Taylor till döds i sitt eget hem av polisen i staden Louisville i Kentucky. Två av de tre involverade poliserna åtalas inte, medan den tredje åtalas för att ha utsatt Taylors grannar för fara.

Tre vita poliser bröt sig in i Taylors hem i mars och sköt åtskilliga gånger i samband med en narkotikaräd.

Poliserna hade tillstånd till husrannsakan men senare visade det sig att den misstänkta personen i samband med ingripandet inte bodde i Taylors bostad.

Enligt polisen sköt Taylors pojkvän först och skadade en polis i benet. Pojkvännen har sagt att han var övertygad om att det var frågan om att inbrott och att han sköt i självförsvar.

Enligt juryns utslag på onsdag i Louisville hade poliserna rätt att agera i självförsvar och gjorde därför inte fel när de avlossade skotten som dödade Breonna Taylor.

En av de tre poliserna, Brett Hatkinson, ansågs ha agerat vårdslöst när han sköt mot ett annat hem bredvid Taylors hus och dömdes för åsamkande av fara. De övriga två åtalas inte.

Två poliser sköts i Louisville

Taylors fall fick stor uppmärksamhet i samband med demonstrationerna mot polisbrutalitet och rasism efter dödandet av afroamerikanen George Floyd i maj.

Black Lives Matter-rörelsen har krävt att samtliga tre poliser åtalas.

Breonna Taylors advokat har fördömt juryns utslag som “stötande och skandalöst”.

Protester har brutit ut på gatorna i Louisville efter juryns beslut, och enligt polisen har två poliser beskjutits i samband med dem. De har inte livshotande skador, men vårdas på sjukhus.

En misstänkt man har gripits.

Demokraternas presidentkandidat Joe Biden kommenterade …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link