Sotaveteraanit jäävät pois voitonpäivän juhlista Venäjällä – Kremlissä harkitaan paraatin siirtämistä

AK
Ahti Kaario
Apr 07, 2020
Yle
Yle

Koronan leviäminen ei ole lopettanut Venäjän sotaharjoituksia Itämerellä.

Toisen maailmansodan, venäläisittäin Suuren isänmaallisen sodan veteraanit joutuvat jäämään pois voitonpäivän paraatista, mikäli se järjestetään perinteiseen tapaan 9. toukokuuta. Näin sanoi Venäjän presidentinhallinnon tiedottaja Dmitri Peskov.

Veteraanit ovat varsin iäkkäitä ja kuuluvat koronaviruksen riskiryhmään. Riskiryhmäksi katsotaan Venäjällä yli 65-vuotiaat. Voitonjuhlien järjestelykomitea oli esittänyt uutissivusto Meduzan mukaan, ettei veteraaneja tällä kertaa kutsuttaisi.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 75 vuotta toisen maailmansodan päättymisestä Saksan antautumiseen, ja siksi voitonpäivän juhlista on suunniteltu Venäjällä normaalia näyttävämpiä. Veteraanit ovat olleet paraatin katsomossa kunniapaikalla.

Venäjälläkin riehuvan koronapandemian vuoksi voitonpäivän juhlien toteutuminen toukokuussa on kyseenalaista. On puhuttu juhlien siirtämisestä syksyyn. Peskov sanoi tiistaina, että eri vaihtoehtoja harkitaan, mutta päätöksiä ei ole vielä tehty.

Toistaiseksi paraatia harjoitellaan tavalliseen tapaan, ja harjoituksiin Moskovan lähellä on brittilehti Guardianin mukaan osallistunut kerralla tuhansia sotilaita tiiviissä osastoissa. Tämän on epäilty helpottavan koronan leviämistä – samaan aikaan kun moskovalaisia vaaditaan sakon uhalla pysymään kodeissaan.

Venäjän puolustusministeriö on tähän saakka kieltäytynyt peruuttamasta paraatia sen paremmin Moskovassa kuin missään muussakaan kaupungissa.

Sotaharjoitukset pyörivät Itämerellä

Koronapandemia ei näytä vaikuttaneen myöskään Venäjän asevoimien harjoitteluun, ainakaan uutistoimisto TASSin mukaan. Viimeksi tänään tiistaina alkoi Kaliningradiin tukeutuvan Itämeren laivaston harjoitus, johon osallistuu 20 alusta.

Itämerellä on tarkoitus harjoitella muun muassa ohjus- ja tykistöammuntoja.

Itämerellä on parin viikon mittaan ollut muitakin Venäjän laivaston harjoituksia, ja Kaliningradin alueella maasotaharjoituksia, joissa on …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link