Eurooppa pelkää uutta korona-aaltoa juhlakaudesta ja mutaatioista: Britanniassa ja Irlannissa rajua kasvua, monin paikoin myös tasaisempaa

MM
Analysis
Markus Myllyoja
Jan 12, 2021
Yle
Yle

Grafiikka näyttää, että tartuntojen kasvu on erityisen kiivasta myös Tšekissä, mutta esimerkiksi Hollannissa tartunnat ovat ainakin vielä laskussa.

Euroopan toinen korona-aalto näytti tasaantuvan loppusyksystä ja alkutalvesta tiukkojen rajoitusten myötä.

Joulun alla monissa maissa kuitenkin varoiteltiin kansalaisia, sillä juhlakauden matkustelun ja kokoontumisten pelättiin saavan tartunnat taas uuteen nousuun.

Uuden kierteen koronapandemiaan toi Britanniassa havaittu virusmuunnos, jonka on arvioitu tarttuvan aiempia versioita helpommin.

Alta saat tiiviin katsauksen Euroopan koronatilanteeseen juhlakauden jälkeen. Ensin tarkastelemme maita, joissa tilanne on selvästi pahentunut joulun jälkeen. Sitten vilkaisemme maihin, joissa tilanne on ainakin vielä tasaisempi.

Euroopan maista pahimmassa koronajamassa näyttää olevan juuri nyt Irlanti. Suomea hieman pienemmässä, vajaan viiden miljoonan asukkaan maassa raportoitiin tiistaina lähes 5 000 uutta koronatartuntaa.

Irlannin sairaalat jo paikoin täpötäynnä

Maan yleisradioyhtiön RTE:n mukaan Irlannin sairaaloissa oli tiistaina 1 700 koronapotilasta, joista noin 140 oli tehohoidossa ja heistä puolet hengityskoneessa.

Tilanteen äkillistä kriisiytymistä kuvaa hyvin se, että vielä kuukausi sitten Irlannissa todettiin vähemmän koronatartuntoja kuin Suomessa.

Irlannin koronarajoitukset ovat jo tapissa: Koko maa on ollut välttämättömiä palveluja lukuun ottamatta jo pari viikkoa käytännössä kiinni kouluja ja useimpia rakennustyömaita myöten.

Britanniassa huima kasvu loppuvuodesta

Britanniassa alun perin havaittu koronaviruksen uusi muunnos lienee ainakin yksi syy tartuntojen räjähdysmäiseen kasvuun. Mailla on tiiviit yhteydet, ja Irlannin terveysviranomaiset arvioivat viime viikolla, että neljäsosassa tartunnoista kyse on brittivariantista.

Tiukka koronasulku on voimassa myös koko Britanniassa. Englannissa suljettiin viikko sitten kaikki muu paitsi välttämättömät palvelut, ja kotoa saa poistua vain perustellusta syystä. Määräysten rikkomisesta ensikertalaisellekin rapsahtaa 200 punnan eli noin 230 euron sakko, kertoo BBC .

Uusien tartuntojen määrän kasvu näyttää jonkin verran tasaantuneen, mutta joulun jälkeen nousu olikin rajua. Ylöspäin käyrä lähti kipuamaan jo joulukuun alussa.

Alla olevalta videolta voit katsoa, miten Englannin julkisen terveydenhuollon johtaja kuvailee koronatilannetta.

Tšekissä turhautumista vaihteleviin rajoituksiin

Tšekissä korona jylläsi Euroopan kovinta vauhtia syksyllä, mutta tartunnat lähtivät laskuun sulkutoimien myötä marraskuussa. Hallitus löysäsi rajoituksia joulun edellä, ja pian käyrä nousi Tšekissä taas ennätystasolle.

Rajoituksia kiristettiin uudelleen vasta joulun jälkeen. Nyt kaupat ovat kiinni, öisin voimassa on ulkonaliikkumiskielto ja lähtökohtaisesti yli kahden ihmisen kokoontumiset ovat kiellettyjä.

Sairaalatkaan eivät juuri ehtineet hengähtää, sillä koronapotilaita on pienen notkahduksen jälkeen jälleen lähes yhtä paljon kuin syksyllä.

Tšekin hallituksen koronalinja on ollut vaihteleva, ja osa tšekkiläisistä onkin kyllästynyt siihen. Sunnuntaina Prahan keskustassa sekaviksi ja tehottomiksi kuvailtuja rajoituksia vastustettiin tuhansien ihmisten mielenosoituksessa.

Mukana oli kansainvälisten uutistoimistojen mukaan muun muassa elannostaan huolestuneita yrittäjiä, taiteilijoita, opettajia ja ammattiliittoja sekä entinen presidentti ja pääministeri Václav Klaus.

– Ennen pandemian aikana eristettiin sairaat. Nyt ensimmäistä kertaa historiassa terveet eristetään. Tämä on absurdia, Klaus sanoi mielenosoituksessa.

Koronatartunnat ovat olleet selvässä nousussa viime päivinä myös koronauutisista jo tutuiksi käyneissä maissa. Espanjassa parin tasaisen kuukauden jälkeen tartunnat ovat jyrkässä nousussa, ja Ruotsissa käyrä osoittaa juhlapyhien notkahduksen jälkeen yhä sitkeästi ylöspäin.

Hollanti ja Tanska sen sijaan näyttävät tällä hetkellä olevan poikkeuksia Euroopan kartalla: Molemmissa maissa uusien tartuntojen määrä kääntyi laskuun joulun alla, ja suuntaus näyttää jatkuneen ainakin vuodenvaihteen yli. Tanskassa seitsemän päivän keskiarvo on peräti puolittunut joulunalusviikosta.

Sairaalahoidon tarve kova sekä Tanskassa että Hollannissa

Tilanne on silti yhä vakava. Väestöltään suunnilleen Suomen kokoisen Tanskan sairaaloissa oli maan yleisradion mukaan tiistaina yli 900 koronapotilasta, joista noin 130 oli tehohoidossa. Joulunalusviikolta lähtien koronakuolemia on raportoitu 20–30 päivässä.

Tanskassa tiukennettiin joulukuussa koronarajoituksia, ja perusteluna oli nimenomaan brittiläisen virusmuunnoksen torjunta.

Kokoontumiset on rajoitettu viiteen ihmiseen, useimmat kaupat ja palveluliikkeet on suljettu ja esimerkiksi kaikki opetus pitäisi lähtökohtaisesti hoitaa etänä. Rajoitukset ovat näillä näkymin voimassa vielä kuluvan viikon.

Hollannin koronasulku on hyvin samansuuntainen, ja sen kesto on aika lailla sama kuin Tanskassa. Silti Hollannissakin sairaalahoidon tarve on suurempi kuin kertaakaan aiemmin pandemian aikana.

Muuallakin Keski-Euroopassa tasaisia käyriä

Verrattain maltilliselta tartuntojen valossa koronatilanne näyttää ainakin vielä myös Belgiassa, joka oli Euroopan …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link