Mike Pence ger eldig kritik: Donald Trump kommer hållas skyldig för Kapitoliumattacken

MN
Report
Märta Nummenmaa
Mar 12, 2023
Yle
Yle

USA:s tidigare vicepresident Mike Pence säger nu rakt ut att Donald Trump hade fel då han försökte ogiltigförklara presidentvalet 2020. ”Trump utsatte min familj och alla i fara”, säger Pence om Kapitoliumattacken.

Mike Pence var länge Donald Trumps högra hand och mycket lojal mot honom, men ex-vicepresidenten har under senare tid allt oftare kritiserat Trump för hans roll i Kapitoliumattacken den 6 januari 2021.

Pence och Trump blev osams efter att Pence vägrade ogiltigförklara valresultatet i presidentvalet 2020. Trumps återkommande påståenden om att det förekommit valfulsk ledde till stormningen av Kapitolium, enligt 6 januari-kommittén som granskat händelserna.

– President Trump hade fel. Jag hade ingen rätt att stjälpa valet. Hans vårdslösa ord satte min familj och alla i Kapitolium i fara den dagen. Jag vet att historien kommer hålla Donald Trump skyldig, sa Pence i ett tal på lördagskvällen.

En del av de tusentals som stormade Kapitolium för drygt två år sedan riktade hot mot Pence, som var inne i byggnaden. Trumps anhängare talade bland annat om att de skulle leta upp Pence och hänga honom.

Utmanar Pence Trump i presidentvalet?

Trump har redan meddelat att han ställer upp i det kommande presidentvalet år 2024. Pence indikerade på lördagen att han kanske utmanar sin tidigare chef.

– Jag kommer helhjärtat och förbehållslöst stötta den republikanska presidentkandidaten år 2024 – om det är jag, sa Pence.

Pence har också tidigare kritiserat dem som stormade Kapitolium och även Trump för hans roll i det hela, men enligt bedömare är det här Pences hårdaste kritik hittills. Kritiken var något oväntad, enligt bedömare.

Pence har nämligen tidigare ändå visat någon slags lojalitet mot Trump. Han har exempelvis vägrat samarbeta med den kommitté som utrett Kapitoliumattacken.

Pence har i intervjuer under senare tid kritiserat …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link