Ukrainska soldater anklagas för krigsbrott i Luhansk: ”Om det är frågan om hämnd, då är det här mer uppenbart ett krigsbrott”

VH
Analysis
Viktor Heikel
Nov 21, 2022
Yle
Yle

Video på vad som uppges vara avrättning av krigsfångar sprider sig på sociala medier och får stor uppmärksamhet i Ryssland. Ukraina tillbakavisar anklagelserna.

Flera videoklipp som uppges visa avrättningen av flera nytagna ryska krigsfångar efter strider om byn Makiivka i Luhanks har den senaste veckan spridits på sociala medier.

Videorna, som har spridits i många versioner, ger ändå inte någon entydig bild av ett händelseförlopp som slutar i att tolv ryska soldater ligger livlösa och blodiga på en krigsskadad innergård i Luhansk.

Videorna, som har filmats av en anonym ukrainsk soldat och ukrainska drönare, har väckt stor uppståndelse i Ryssland. De har i ryska medier lyfts upp som ett bevis på hur ryska fångar behandlas av den ukrainska armén.

Ukraina menar i sin tur att det är en rysk soldat som syns i videon som begått krigsbrott.

Oklar bild

Videon filmad av en ukrainare börjar med att ukrainska soldater närmar sig ett skjul på en innergård, medan ytterligare en soldat skyddar dem med ett maskingevär.

Skottlossning från de ännu pågående striderna hörs i närheten.

Soldaten närmast skjulet börjar backa, varpå ryska soldater med uppsträckta händer börjar ta sig ur skjulet och lägga sig på marken.

Soldaterna verkar inte vara beväpnade och håller av videon att döma på att ge sig till den anfallande ukrainska armén.

De ryska styrkorna drar sig tillbaka från Butja – lämnar bakom sig kroppar, brända bilar och förstörda hus

En sista rysk soldat kommer ändå plötsligt ut ur skjulet med ett stormgevär riktat mot de ukrainska soldaterna och avfyrar sitt vapen, varpå videon tvärt slutar då soldaten som filmar troligen kastar sig i skydd.

Bilder tagna från en ukrainsk drönare visar läget någon tid efter händelserna.

Soldaten som öppnade eld ligger dödad på den plats där han avfyrade sitt vapen i den första videon. De ryska soldaterna som verkade ge sig ses ligga livlösa och blödande på innergården, tillsynes där de lade sig i den första videon.

Också de soldater som låg levande på marken i den ursprungliga videon verkar alltså ha skjutits och dödats.

Krigsbrott eller fälla

Ryssland anklagar nu de ukrainska soldaterna för att kallblodigt ha dödat sina ryska fångar med skott i bakhuvudet och lämnat dem på innergården.

Händelsen används nu i ryska medier som bevis för att ryska soldater som ger sig går ett liknande öde till mötes och landets utrikesminister har fört ärendet vidare till FN:s generalsekreterare Antonio Guterres.

– Det här krigsbrottet utfört av Kiev-regimens hantlangare kommer att föras inför det internationella samfundet. Den ryska beskickningen vid FN kommer att kräva ett offentligt fördömande från FN:s människorättskommissarie, sa ryska utrikesministeriets talesperson Maria Zakharova.

Men Ukraina har tillbakavisat påståendet om krigsbrott och menar att de ryska soldaterna dog i korseld, då den ryska soldat som på videon öppnade eld dödades i strid.

Ukraina menar att det hela var ett försök att locka de ukrainska soldaterna i en fälla, i sig ett krigsbrott om det är frågan om en falsk kapitulation.

– Det stämmer inte att våra soldater sköt fångarna, det var ockupanterna som arrangerat att de skulle ge upp, i ett försök att döda våra soldater, säger Dmytro Lubinets, ukrainska parlamentets ombudsman för mänskliga rättigheter.

– När något sådant händer kan inte de ryska soldaterna anses som krigsfångar utan som stridande.

Experterna delade och osäkra

Enligt flera experter är frågan om krigsbrott i det här fallet mycket komplicerad. Enligt Genèvekonventionen och Romstadgan ska alla som anses vara hors de combat, ungefär utanför strid, skyddas.

Det gäller också soldater som gett sig, sårats eller av annan orsak inte längre kan försvara sig.

Men videorna ger ingen entydig bild som skulle svara på frågan om hur de ryska soldaterna dödades eller under hurdana omständigheter.

– Största delen verkar ha skjutits i huvudet, säger Rohini Haar vid Läkare för mänskliga rättigheter till New York Times .

– Man ser pölar med blod under kropparna. Det tyder på att de bara lämnades där döda. Det verkar inte ha gjorts något försök att ta dem därifrån eller hjälpa dem.

De ryska styrkorna drar sig tillbaka från Butja – lämnar bakom sig kroppar, brända bilar och förstörda hus

– De ska anses vara hors de combat, i praktiken krigsfrångar, säger Haar.

Men andra experter är inte lika säkra. Iva Vukusic, expert på krisgbrott vid Universitet i Utrecht, menar att det inte bara är hur utan också när de ryska soldaterna dödades som är avgörande.

– Om de har dödats i en eller två salvor som avfyrades i stunden, eller precis efter, då den ryska soldaten kommer ut och skjuter mot ukrainarna?

Om dödandet skedde som en del av en strid är det inte uppenbart att det är frågan om ett krigsbrott, menar Vukusic.

– Eller var det först en stund efter att det omedelbara hotet hade neutraliserats?

– Var det frågan om hämnd är det mer uppenbart att det var ett krigsbrott, säger Vukusic.

– Vi vet inte om ukrainarna hade hunnit granska ryssarna och visste om de de facto var beväpnade även om de ligger på marken, säger Vukusic.

Dessutom spelar också den ryska soldatens skjutande en stor roll i frågan. Krigets lagar förbjuder entydigt att använda falsk kapitulation, alltså att ge sig för att gillra en fälla för fienden.

I en sådan situation …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link