Trumpin nimen mainitseminen on Joe Bidenille vaaliase Twitterissä: "Hän on huonoin mahdollinen henkilö johtamaan meitä"

Trumpin nimen mainitseminen on Joe Bidenille vaaliase Twitterissä: "Hän on huonoin mahdollinen henkilö johtamaan meitä"

EP
Human interest
Eetu Pietarinen
Sep 29, 2020
Yle
Yle

Biden tviittaa Trumpille usein öisin. Trump iskee takaisin kutsumalla Bidenia hitaaksi, uniseksi ja piileskeleväksi.

trump-biden-lahtokuva-anim2.gif
Eetu Pietarinen / Yle

“Donald Trump on huonoin mahdollinen henkilö johtamaan meidät tämän ajan läpi”, tviittasi Joe Biden presidentti Trumpista 8. kesäkuuta.

Kun kyse on Yhdysvaltain presidentistä, kovassa Twitter-kielenkäytössä ei ole mitään poikkeuksellista.

Yllättävää on, että Biden arvostelee Trumpia Twitterissä paljon useammin kuin Trump Bidenia. Biden on koko vuoden lyönyt Trumpia Twitterissä lähes päivittäin. Trump taas mainitsee Bidenin vain satunnaisesti.

Trump ja Biden tapaavat tänään toisensa ensi kertaa kasvokkain presidentinvaalidebatissa.

Tässä jutussa käydään läpi sitä, miten ehdokkaat ovat mitelleet Twitterissä aikaisemmin tänä vuonna. Keräsimme ja analysoimme molempien ehdokkaiden tviitit tämän vuoden alusta alkaen.

Yksi tviitti ylitse muiden

Sekä Trumpin että Bidenin vuoden suosituin tviitti on ytimekäs päälause.

Tällä Trump sai yli 800 000 tykkäystä. Vasemmistolaisen, antifasistisen liikkeen tuomitseva ilmoitus on myös Trumpin vuoden levinnein tviitti.

Joe Biden voittaa kuitenkin tämän erän. Hänen suosituimmalla tviitillään on yli 1,6 miljoonaa tykkäystä. Siis tuplaten enemmän kuin Trumpilla.

Kyse oli kuitenkin vain yhdestä piikistä. Trumpin tviitit saavat keskimäärin huomattavasti enemmän tykkäyksiä kuin Bidenin.

Kaksi erilaista rytmiä

Kumman uskoisit olevan keskipäivän tviittaaja ja kumman lähettävän viestejä vastustajastaan keskellä yötä?

Väärin. Intohimoisena tviittaajana tunnetun Trumpin sijaan nimenomaan Biden haastaa vastaehdokastaan öisin, useimmin kello 23–01.

Trump tai hänen avustajansa puolestaan lähettävät omat Bidenia tylyttävät tviiittinsä keskipäivällä kello 11–14.

Biden on puolestaan usein poissa Twitteristä juuri keskipäivällä. Hän tai hänen avustajansa tykkäävät roikkua somessa myöhään illalla.

Trumpin tililtä on tänä vuonna tviitattu vuorokauden kaikkina muina tunteina paitsi aamulla kello 8-9 välillä. Biden ei jää paljon huonommaksi.

Hänen tilinsä on ollut kokonaan poissa Twitteristä ainoastaan aamuseitsemän ja kymmenen välillä.

Trumpin suosituimmissa tviiteissä ei mainita Bidenia

Twitter-seuraajat odottavat istuvalta presidentiltä ja tämän haastajalta eri asioita.

Bidenin kymmenen tykätyimmän tviitin joukossa on neljä, joissa viitataan istuvaan presidenttiin suoraan. Tämä on niistä suosituin.

Trumpin kymmenen suosituimman tviitin joukossa ei ole yhtäkään, joissa Biden mainittaisiin edes epäsuorasti. Suosituin Joe Bidenin nimeltä mainitseva tviitti on vasta 113. tykätyin.

Trumpin suosituimmissa tviiteissään sanotaan esimerkiksi “Yhdysvallat käyttää kaksi biljoonaa dollaria sotilaalliseen varautumiseen. Me olemme selvästi parhaita maailmassa” tai “ Jos voit protestoida paikan päällä, voit äänestää paikan päällä”. Mutta niissä myös toivotetaan hyviä juhlapyhiä tai onnitellaan ensimmäistä naista syntymäpäivänä.

Tviittaavatko presidenttiehdokkaat itse?

Bidenin tilin suosituimmat, Trumpia arvostelevat tviitit on lähetetty verkkopalvelu Tweetdeckin kautta. Sitä käytetään usein silloin, kun useampi ihminen tviittaa samalta tililtä.

On siis luultavaa, että Bidenin tililtä tviittaavat myös avustajat. Tviitteihin ei merkata, onko lähettäjä Biden itse vai joku muu.

Tweetdeckista on peräisin esimerkiksi tämä.

Toisin kuin Bidenin, Trumpin tviitit ovat peräisin kännykästä.

Kännykän käyttö näyttää henkilökohtaisemmalta kuin Tweetdeckin. Mutta on tiedossa , että Trumpin tililtä tviittaa presidentin lisäksi sosiaalisen median strategi Dan Scavino. Tilille on ainakin ollut pääsy myös lehdistösihteereillä.

Kännykällä on lähetetty myös Bidenia arvostelevat tviitit .

Unelias Joe ja päihitettävä Donald

Jos Trump mainitsee Joe Bidenin, hän käyttää usein pilkkaavaa lisänimeä.

Trump on kutsunut Joe Bidenia senaattori Bideniksi tänä vuonna ainoastaan kerran. Pilkkanimiä taas on käytetty noin puolessa Bidenia koskevista tviiteistä.

Biden puhuttelee Trumpia presidentiksi tai jättää tittelit pois. Viesti ei silti jää epäselväksi: hän muistuttaa kannattajiaan, että tärkeintä on Trumpin voittaminen vaaleissa. Hän käyttää ennen Trumpin nimeä useimmiten tällaisia sanoja.

Trumpin Twitter-strategia on paljolti samanlainen kuin vuonna 2016. Hän ei kaihda keinoja saadakseen vastustajansa näyttämään heikolta, tyhmältä tai jopa vaaralliselta.

Trump puhuu paljon radikaalivasemmiston uhasta ja haastaa Bidenia esimerkiksi Kiinaan liittyvissä kysymyksissä. Hän tuo mielellään esiin myös Barack Obaman epäonnistumisia kaudella, jolloin Biden toimi varapresidenttinä.

Trump pitää esillä myös Bidenin poikaan Hunter Bideniin liittyvää korruptioväitettä .

Biden haastaa tviiteissään Trumpia erityisesti koronatilanteen hoidossa ja terveydenhuollossa. Lisäksi hän pyrkii esiintymään empaattisena, mikä on ainakin kerran välittynyt presidentille asti. Tämän tviitin Biden on poikkeuksellisesti lähettänyt kännykästä.

Trumpia on arvosteltu empatian puutteesta erityisesti koronatilanteessa, ja Biden pyrkii erottautumaan vastapeluristaan puhumalla amerikkalaisista sairastuneista tai työttömistä …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link