Röda lampor blinkar i USA inför Trumps försök att kapa valet: "Kanske det dyker upp två män den 20 januari för att svära presidenteden"

Röda lampor blinkar i USA inför Trumps försök att kapa valet: "Kanske det dyker upp två män den 20 januari för att svära presidenteden"

MvK
Analysis
Maria von Kraemer
Sep 29, 2020
Yle
Yle

Allting är möjligt i presidentvalet den 3 november – också en jordskredsseger för någondera parten under valkvällen. Många befarar ändå att det blir fråga om ett val som spräcker USA, och att kaos uppstår om det visar sig att Donald Trump och Joe Biden får ungefär lika många röster.

För att inte tala om vad som händer om Trump förklarar att det inte finns något valresultat alls.

Även om den ena parten under valkvällen kan ha en klar ledning hänger valutgången på en rad uträkningar och processer där miljontals poströster och andra oräknade röster gör att resultatet förblir oklart i flera dagar eller veckor – eller till och med månader.

Det finns många verktyg som Trump redan nu antytt att han kan tänka sig att ta i bruk om han inte vinner det här valet.

Fokus är i år inriktat på röstningen per post

Pandemin gör att väldigt många amerikaner den här gången väljer att poströsta – och president Trump missar aldrig ett tillfälle att betona de risker för valfusk som han anser att poströstning medför. Trump försöker med sin kritik rubba väljarnas förtroende för förhandsröstning.

Till saken hör att demokratiska väljare poströstar i betydligt högre grad än republikanska väljare.  Många demokrater oroar sig över att det allmänna förtroendet för presidentvalet undermineras av Trumps “istadiga och ogrundade påståenden om valfusk vid poströstning”. - Det handlar ändå inte bara om poströstningen, påpekar forskaren Charly Salonius-Pasternak.

Tutkija Charly Salonius-Pasternak toimistokerrostalon sisäpihalla.
Charly Salaonius-Pasternak
Retu Liikanen / Yle

- Trump visade ju nästan sina kort här om dagen då han blev tillfrågad om han är färdig att acceptera valresultatet, oavsett vilket det blir. Uppenbarligen tycker han ju då att det skulle vara lättare om alla bara skulle komma överens om att han kan fortsätta. Många har upprörts över Trumps retorik under de senaste dagarna. Han har bland annat sagt att han kanske inte accepterar ett resultat som visar att han förlorat mot demokraternas presidentkandidat Joe Biden.  Trump har också sagt att det är nödvändigt att snabbt slå fast en efterträdare till Ruth Bader Ginsburg i Högsta domstolen. Det skulle bli den tredje domaren som utses av Donald Trump – och skulle föra domstolens ideologiska tyngdpunkt högerut. Det är högsta domstolen som kan slå fast vem det är som segrar i presidentvalet om det råder oenighet.

Det handlar om vilka som ställer sig på Trumps sida

- Om demokraternas presidentkandidat Joe Biden vinner klart, och om kongressen accepterar det finns det ingen möjlighet för Trump att sätta sig emot. Trump kan ju förstås sitta kvar men förr eller senare kommer han bokstavligen att bli utburen från Vita huset, säger Salonius-Pasternak.

Många ser det som otänkbart att en president skulle vägra att lämna Vita huset efter en valförlust – men många ser det ändå som tänkbart i fallet Trump.

Inte självklart att det är folket som väljer elektorer

Enligt konstitutionen väljs presidenten i USA av elektorer som folket valt i de enskilda delstaterna. Men enligt grundlagen är det inte nödvändigt att göra så.

Om republikanerna och demokraterna börjar bråka om vem som segrat i presidentvalet och det uppstår ett kaotiskt läge kan delstaterna helt enkelt bara utse elektorer själva.

- Det har redan förts diskussioner om att Trump skulle få stöd av delstatspolitiker som kan hävda att det finns så mycket oklarheter med röstandet att de får försöka gissa sig till vad folket vill ha och då väljs elektorerna enligt det, kommenterar Salonius-Pasternak.

Röda lampor blinkar: USA kan bli helt utan ett valresultat

Analytiker varnar för en konstitutionell kris som kan lämna nationen utan ett valresultat. Man ser en risk för utdragna strider – både i domstolar och på gator.

Att Trump kommer att förneka valresultatet är tänkbart. Ett värre scenario är att Trump skulle använda sin makt till att förhindra att ett avgörande valresultat alls slås fast, om det ser ut som om han skulle förlora.

Enligt The Atlantic finns det många - inklusive demokraternas presidentkandidat Joe Biden - som har missuppfattat storleken på det hot det är fråga om.

Om det republikanska partiet följer Trumps spelregler så kan han sätta käppar i hjulet för Joe Biden även om Biden har segrat i valet.

Trump har alltså en möjlighet att använda sig av både elektorskollegiet och kongressen för sina syften. Han kan hävda att det inte råder konsensus i frågan om huruvida det alls finns ett resultat.

Trump kan ifrågasätta och förhala processen

Salonius-Pasternak konstaterar att Donald Trump har en möjlighet att ifrågasätta och förhala processerna och att han kan föra frågan till olika rättsinstanser. - I det långa loppet blir det ändå svårt. Jag har svårt att tänka mig att hans kabinett inte skulle börja fundera på att helt enkelt bara besluta att Trump inte längre kan vara president.

- Och även om han skulle påstå att det råder undantagstillstånd och att han måste fortsätta – så även då måste han få kongressen, militären och rättsväsendet att acceptera det.

Otydliga …

Read the rest of the article on https://yle.fi
Share
  • Facebook
  • Twitter
  • Copy Link